KRM
Arrangement

Norsk Orgelfestival

Nivalis Barokk

17. sep. 2023 KL. 17:00 - 18:10

Velkommen til konsert på Utstein kloster!

(Se informasjon om gratis buss til dette arrangementet nederst på siden).

Ensemblet fremfører et program med blant annet en orgelkonsert av Handel og kantater og instrumentalmusikk av J.S.Bach og G.P.Telemann for sopran, obo, fiolin og basso continuo. Repertoaret vil bære preg av at det er orgelet som er det viktigste instrumentet, og da er det ekstra fint å kunne ha med seg Christian Kjos, som er en absolutt ener innen historisk orgel og continuospill her til lands. Besetningen med sopran, obo og fiolin i tillegg til continuogruppen byr på veldig mange muligheter og gir et maksimalt variert uttrykk med tanke på hvor liten besetningen tross alt er. Dette er et orkester i lommeformat!

---

Nivalis Barokk er et norsk tidligmusikkensemble med profesjonelle utøvere som alle har spesialutdannelse innen historisk informert framføringspraksis. Ensemblet ble etablert i 2012 og har siden hatt et stort aktivitetsnivå med både egne konsertproduksjoner, samarbeidsprosjekter og oppdrag for lokale menigheter og kirkekor. Besetningen varierer fra prosjekt til prosjekt, fra små kammermusikalske ensembler til fullt orkester med sangsolister eller eget vokalensemble. I tillegg tilbyr ensemblets medlemmer jevnlig kurs til barn og unge over hele landet gjennom foreningen NivalisAkademiet.

Ensemblets målsetning er å ta vare på en viktig del av kulturarven, nærmere bestemt kjent og ukjent musikk fra renessanse, barokk og klassisisme. Og da ikke bare repertoaret, men også spille- og syngestilen fra perioden musikken ble komponert. I tillegg ønsker ensemblet å bidra til musikalsk nyskapning og være aktuelle i samtiden. Dette ved bruk av moderne musikk, gjerne bestillingsverk, og en moderne grafisk profil.

Ensemblet ønsker å nå ut til publikum i alle landsdeler, men er grunnlagt og drives fra Innlandet. I 2021 slo Nivalis Barokk seg sammen med ensemble Paulus Barokk, som har hatt sin kjernevirksomhet i Osloområdet og Rogaland, men som også har hatt flere prosjekter i Nord-Norge og utenlands.

PROGRAM

C.Graupner Kantate Ach Gott und Herr, GWV 1144/11

G.F.Händel 2 satser fra Triosonate for fløyte og fiolin i B-dur

G.F.Händel fra Neun deutschen Arien: nr 1 Künftger Zeiten og nr 5 Singe Seele

G.F.Händel Orgelkonsert op.7 no 5

G.P.Telemann Kantate Sanftmutsvolle, zarte Triebe einer ungefärbten Liebe TWV 1:1235a

G.F.Händel arie Tra le fiamme

Medvirkende:

Guro Hjemli - sopran

Laima Olsson - barokkfiolin

Jon Fredrik Hjemli - barokkobo

Gunnar hauge - barokkcello

Christian Kjos - orgel

Deltakere fra NivalisAkademiets studentavdeling



Utøverbiografier:

Guro Evensen Hjemli

Guro Evensen Hjemli (sopran) studerte sang ved NTNU Musikkonservatoriet i Trondheim med Sissel Høyem Aune og Kåre Bjørkøy. Hun har dessuten tatt timer jevnlig med bl.a. Emma Kirkby og Barbara Schlick. I 2006 avla hun konsertdiplom ved Schola Cantorum Basiliensis, Sveits, da med Gerd Türk som lærer. Hun arbeider nå som sanger både i Norden og i Sveits og Tyskland. De siste årene har hun blant annet vært i Bachs G-dur-messe med Oslo Domkor under Vivianne Sydnes, hatt konserter med Paulus Barokk i Oslo, Larvik, Hamar, Basel og Wien, og deltatt i flere prosjekter med Ad Fontes under ledelse av Terje Kvam. Hun har ofte vært solist i Bachs Juleoratorium, Johannespasjonen og Händels Messias, blant annet med Hamar Domkor, Hof Oratoriekor og Cantate Dominum Elverum. Hun har også engasjementer i ensembler som Nordic Voices, Det norske solistkor, Stavanger Barokk og i J.S.Bachstiftung i Sveits. Hun er en etterspurt pedagog og korleder, og er grunnlegger og medlem av barokkensemblet Nivalis Barokk.

Laima Olsson, barokkfiolin

Studier: 2001 –Diplomeksamen fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København, Milan Vitek. 2002 –Advanced Certificate in Performance ved University of Toronto, Lorand Fenyves. 2004 –Hovedfag ved Norges Musikkhøyskole, med praksisplass i Det Norske Kammerorkester, Lars Anders Tomter. Barokkfiolin -private studier og kurs hos bl.a.: Walter Reiter, Rachel Podger, Enrico Onofri, Gottfrid van der Golz, Richard Gwilt. Hun jobber bl.a. med følgende ensembler/barokkorkestre: English Consort, The Sixteen, Gabrieli Players, Les Passions de l'Ame, Norsk Barokkorkester, Barokkanerne og Nivalis Barokk.

Hun har fra 2008 ledet ensemble Paulus Barokk, siden 2021 sammenslått med Nivalis Barokk. Med Paulus og Nivalis har hun bl.a. holdt konserter sammen med Nordic Voices og Elisabeth Holmertz, og i tillegg til barokkmusikk fremført samtidsmusikk på barokkinstrumentene –bl. a av Arvo Pärt og bestillingsverk av Nils Henrik Asheim og Henrik Strindberg. Hun har dessuten spilt i de fleste norske symfoni-orkestre –mest i Oslofilharmonien, KORK og Stavanger symfoniorkester

Jon Fredrik Hjemli, barokkobo

Han har studert obo ved NTNU musikkonservatoriet i Trondheim, videre har han tatt utdanning innen barokk/klassikk-obo ved Staatliche musikhochschule Trossingen med Martin Stadler og CNR-conservatoire i Strasbourg med Ann-Kathrin Brüggemann. Timer med Katharina Arfken og Alfredo Bernadini. Han har jobbet med orkestre som bla. Capriccio Basel, La Chapelle Ancienne Zürich, Zürich Barockorchester, Norsk Barokkorkester, Oslo Barokkorkester, Rebaroque Stockholm, Barokkanerne, EKO Eslöv kammarorkester, Svenska Barockorkestern, Stavanger Barokk og Christian IV Barokk. Han var med og grunnlegge tidligmusikkensemblet Nivalis Barokk i 2012.

Christian Kjos cembalo

Etter cembalostudier med Knut Johannesen ved Norges musikkhøgskole tok Christian Kjos diplomstudiet ved Schola Cantorum Basiliensis i Basel, Sveits, med Jesper Christensen som lærer i cembalospill og historisk orientert generalbass. Han spiller blant annet i Barokkanerne og flere av landets moderne orkestre. Han har fått statens arbeidsstipend og har vært stipendiat ved Norges Musikkhøgskole. Han er medlem av kvintetten Ensemble Meridiana som har høstet anerkjennelse og priser internasjonalt.

Gunnar Hauge, barokkcello

Gunnar Hauge har sin utdannelse fra North Park College i Chicago og Norges Musikkhøgskole. Gunnar er spesialist på barokkcello og spiller i ensembler som Barokkanerne, Norsk barokkorkester, Oslo barokkorkester, Barokksolistene, Concert Copenhagen og Arte dei suonatori. Han har vært med på diverse CD-produksjoner.

Billettlenke: https://www.linticket.no/page/no/20/747/8903

For å gjøre det enklere for vårt publikum, setter vi opp en gratis buss for å komme seg fra Stavanger ut til Utstein kloster og tilbake etter konserten.

Avgang kl 16.00 fra St. Petri kirke, retur etter konsert. Estimert ankomst til Stavanger igjen kl 19.00.
Alle som ønsker å ta buss må reservere plass via denne lenken:
https://forms.gle/CJ3Ex6rp3QQoH11r6