KRM

Magnus Lagabøter - tilbake til Utstein kloster

Utstilling om Landsloven av 1274 åpner våren 2025

Magnus Lagabøter og hans landslov av 1274 har fått solid oppmerksomhet det siste året. 750 år er markert som et nasjonalt jubileum og feiret med arrangementer over hele landet. Denne oppsiktsvekkende og grensesprengende loven som allerede i middelalderen viste spesiell omsorg for samfunnets svakeste.

Astrid Lærdal Frøseth er utdannet sosionom og jurist. Som tingrettsdommer traff hun mange av de svakeste i samfunnet, i møte med loven. Siden før hun ble pensjonist, har hun interessert seg med tyngde for Magnus Lagabøters Landslov av 1274 – lenge før jubileet skulle feires.

Frøseth har faktisk vært så opptatt av å øke og spre kjennskap til loven, at hun de siste 10 årene har bidratt både personlig og økonomisk til å gjøre både forskning og formidling av Landsloven mulig.

Utstilling i Abbedens hus

Våren 2025 skal utstillingen Miserabelis personae – de svake i samfunnet, Kong Magnus Lagabøters Landslov av 1274 flytte inn i Abbedens hus på Utstein kloster.

-Jeg har lenge tenkt på at Abbedens hus hadde vært et bra sted, forteller Astrid Lærdal Frøseth.

Utstillingen har vært på en lang reise, i inn- og utland, siden den ble vist første gang i Petrikirken i Stavanger tilbake i 2016. Siden den gang har utstillingen som Stavanger museum ved Norsk Barnemuseum har utviklet, sammen med dyktige fagfolk som rettshistorieprofessor Jørn Øyrehagen Sunde og historieprofessor Erik Opsahl og designer Ståle Odland, vært på vandring. Fra Stavanger til Bergen, Aga i Hardanger, Shetland, Frosta i Trøndelag, Gulen i Sogn, Uvdal, Eidsvoll, Moster, Alta og til Domkirkeodden i Hamar. Nå skal den altså finne veien tilbake til Stavanger-regionen og vises på Utstein kloster.

Magnus i lære på Utstein

Utstein er ikke et tilfeldig valgt sted for utstillingen om Magnus Lagabøter og hans landslov. Historien om kongen Magnus, som i ettertiden har fått tilnavnet Lagabøter kan, som så mye annet som ligger lagt tilbake i tid, tolkes ulikt. Men flere historikere og rettshistorikere mener det er sannsynlig at Utstein var Magnus sin kongsgård og at han oppholdt seg mye der før han flyttet til Bergen som enekongen midt på 1200-tallet.

Nå skal det letes etter gamle dokumenter, diplomer, som det kalles, fra Utstein. På hvert sted utstillingen har vært har det nemlig vært gjort lokale tilpasninger og historiske dokument er med tilknytning til loven er funnet fram, forteller Hege Stormark, prosjektleder for utstillingen gjennom alle år og hele reisen. Stormark er konservator ved Stavanger museum med ansvar for Norsk barnemuseum.

Middelalderske reformer

-Jeg har alltid vært interessert i historie og fascinert av hvordan menneskene har bygget opp og organisert samfunnet. Middelalderen har vært omtalt som så mørk og dyster, men nå vet vi at man allerede i middelalderen - gjennom landsloven - fikk sosiale reformer og regler om å ta vare på de svakeste - også barn, sier Astrid Lærdal Frøseth. Loven var i bruk i Norge gjennom mer enn 400 år.

I vandreutstillingen om landsloven som snart skal vises på Utstein kloster, har to barn hovedrollen. Ti år gamle Kristin og Magnus, fra hver sin ende av den sosiale rangstigen på 1200-tallet, formidler historien.

-På visningsstedene rundt i landet har barn blitt engasjert i utviklingen av utstillingen og to barn på hvert sted har blitt trukket inn i utstillingen med sin lokale historie, forteller Hege Stormark.

Nå skal Kristin og Magnus få plass i Abbedens hus på Utstein kloster for å fortelle besøkende om den oppsiktsvekkende loven som gjennom 750 år har bidratt til å gjøre livet litt lettere for de svakeste i samfunnet vårt.